Den patriotiske fantasi: Folks syn på de udstødte

Af Jeppe Høj Kjeldsen 29 dec 2017

I slutningen af 1700 tallet eksisterede nationalstaten ikke. De landområder som sidenhen blev til stater, var ejet af få familier, og de kunne gøre ved områderne hvad de nu engang lystede. Tanken om nationalstaten var opstået i 1700 tallets Europa, og der var ivrig diskussion om hvordan det ville fungere i virkeligheden. ”Den rationalistiske forklaring på rakkernes egen skyld” er et uddrag af en historisk afhandling fra 1872 hvor forfatteren fremhæver et synspunkt fra debatten i slutningen af 1700 tallet, at det var rakkernes egen skyld, at de havnede der hvor de gjorde.

Artiklen fortætter efter annoncen

Den patriotiske fantasi

Synspunktet stammer fra en satirisk bog om hvordan den patriotiske borger i nationalstaten, kunne forklare de dårligdommene der nu engang eksisterede i det perfekte samfund. Bogen hed Den patriotiske fantasi, og skulle efter sigende indeholde mange lignende historier. Bogen er på tysk, så hvis der er én der har tid og lyst til at læse den er der et link til bogen nederst i artiklen.

Forklaringsmodelen er ikke fanget ud af det blå og var nogle der levede helt op til det tidspunkt hvor den historiske afhandlingen blev skrevet.

Rationalistisk forklaring på rakkernes egen skyld

Uddrag fra Tatere og Natmandsfolk i Danmark. Af F. Dyrlund

“En art modsætning til den rene naturlige forklaringsmåde afgiver den rationalistiske, i følge hvilken den hele overtro stammer fra et forsætligt opspind af nogle snu krabater, der vilde skaffe sig selv en levevej ved at skræmme almuen bort fra visse arbejder. Det højeste, heri kan ligge, er, at når stodderhovmodet først har trængt sig ind i folkesjælen, skorter det aldrig på folk, som finder deres regning ved at kæle for det. Var en sådan åndelig spedalskhed eller moralsk samfundssyge engang kommen til udbrud, fulgte det i øvrigt af den uoplystes drift til fantastisk, stundom fanatisk, konsekvensmageri, at den snart antog ·en stående, eller ligesom pestagtig og arvelig, karakter.”

Hans Smidth: Tatere på heden
Kilder

Da Vardesyssel blev pantsat link til google books
Tatere og Natmandsfolk i Danmark. Af F. Dyrlund link til bogen
Möser, Justus: Patriotische Phantasien. Bd. 2. Berlin, 1776 link til bogen