Da Dejbjerg fejrede de fattige rakkeres guldbryllup

Af Jeppe Høj Kjeldsen 06 jan 2018

Historien om Mette Mus’s og Niels Kvembjerg’s guldbryllup i 1920 er beskrevet af mange. Fortællingerne viser at stemningen omkring Rakkerne havde ændret sig radikalt på relativt kort tid. Blot 70-80 år forinden blev rakkernes liv og væren, offentligt problematiseret.

Da Dejbjerg fejrede de fattige rakkeres guldbryllup

Nedenstående er fra den gamle Rakkerudstilling på Bundsbæk Mølle.

Niels og Mette var skikkelige folk og vellidte af de omkringboende naboer i sognet. Man var klar over parrets økonomisk vanskelige situation. Således så man gennem fingre med, at Mette en gang imellem kunne finde på at snuppe en høne, et par æg eller nogle kartofler.

Da rakkerparret i 1920 kunne fejre guldbryllup, holdt befolkningen en større fest for familien i Dejbjerg missionshus.

Artiklen fortætter efter annoncen

Og det blev en god fest

Achton Friis beskrev også festen, og havde følgende historie med i De Danskes Land.

Man fortæller mig, at Parrets Humør ved Festen stod helt paa Højkant. Selve Præsten dansede med Mæt Mari, og under Dansen tjattede hun pludselig til ham og sagde: „Hvor æ Di da fjale!“ Det er nok en Replik, hun husker fra sine favre Ungdomsdage, da hun sagtens af og til virkelig har haft Brug for den.

Kilder

Den gamle rakkerudstilling på Bundsbæk Mølle (du finder den nye udstilling her)
Historien er også beskrevet i “I De Danskes Land” findes her

Billede af Niels Kvembjerg og Mette Mus
Niels Kvembjerg og Mette Mus på deres gamle dage